arjanvd.nl

Elders op het web V

· link · 305 woorden

The Outrageously High Cost of Speed Climbing

John Long, die in 1975 als eerste El Capitan binnen 24 uur beklom, heeft een interessante mening over het nieuwe record van Alex Honnold en Tommy Caldwell. Hij houdt een pleidooi om te heroverwegen of snelheidsklimmen nu wel zo’n goed idee is. Daar heeft hij natuurlijk een punt als goede klimmers zo geregeld (dodelijk) gewond raken. Maar het schiet ook zijn doel voorbij.

Klimmen is namelijk een sport. Elke opstaande wand van enige afmeting is inmiddels wel beklommen. Als topklimmer moet je het dus van iets anders hebben dan de eerste te zijn die een rots heeft beklommen. Aangezien je niet met negen mensen tegelijk omhoog kunt klimmen, resteren voor het sportieve aspect alleen tijden om klimmers te vergelijken.

Hoe groot ook de risico’s gaan juist de beste en meest getalenteerde sporters het verst. Om zich de allerbeste te kunnen noemen.

Jonathan Franzen Is Fine With All of It

Jonathan Franzen heeft drie boeken geschreven die in mijn top 20 staan. Ik heb geen flauw idee wat dat zegt, behalve dat ik Franzen dus een heel goede schrijver vindt. Daarin ben ik zeker niet de enige. Maar er zijn juist ook veel mensen die Franzen helemaal niks vinden.

Niet verrassend doet dat iets met je. Dit interview geeft een mooi inkijkje in Franzen’s psyche hoe hij daar inmiddels mee omgaat.

Ik vond het artikel fantastisch; Martine vond het niks. Maar die heeft Vrijheid na honderd pagina’s opzij gelegd, en is niet eens begonnen aan De correcties en Zuiverheid. Tssss.

Why Does Every Soccer Player Do This?

Er is een psychologische verklaring waarom elke, ja elke voetballer z’n handen naar z’n hoofd brengt als hij een kans mist. Fascinerend. (Het artikel had ook in de helft van het aantal woorden gekund. Ik denk dat de auteur weinig tijd had.)

Reactieformulier