arjanvd.nl

De a is van appel, de d is van...

Martine zit aan tafel fruit te schillen en snijden. Mats vindt het zoals gebruikelijk interessant en benoemt zingend het fruit:

De a is van appel, a a appel. De b is van banaan, de c is van kiwi (hij kijkt vaak Engelse alfabetfilmpjes op YouTube), en de d is van peer, de de peer.

·

Hitler heeft er weer eens niets mee te maken

Dat je bij Le Monde werkt en jezelf geen vragen stelt bij deze cover

Met dan ook op de valreep een van de mooiste excuses die geen excuses zijn van 2018:

Wij bieden onze excuses aan aan hen die gechoqueerd zijn door de bedoelingen die vanzelfsprekend totaal niet corresponderen met de verwijten die aan ons gericht waren.

·

Moeilijk te geloven

Dat een journalist als Kees Jongkind niet heeft nagedacht over de effecten van een uitzending, vind ik moeilijk te geloven.

Het gaat hem om ‘de doofpot’ en niet om hetgeen in die doofpot moest verdwijnen.

Dat lijkt me alleen in een academische discussie een interessant onderscheid.

·

Goed voor m’n karma

Altijd fijn als het precies tussen 8.00 en 8.20 uur keihard regent, want dan breng ik de kinderen weg. Op de fiets…

·

Als dit al te moeilijk is...

De internationale spelregelcommissie in het voetbal, IFAB, wil alweer stoppen met de verandering bij het nemen van strafschoppen.

In plaats van het traditionele om en om nemen van strafschoppen (ABAB) werd geëxperimenteerd met ABBA. Dat verdeelt de druk eerlijker over de twee ploegen. Maar het experiment stopt alweer. Reden: de procedure is te ingewikkeld.

‘Dat kan niet de werkelijke reden zijn,’ dacht ik. Want hoe moeilijk kan het zijn? Dat bleek een naïeve gedachte, want het nieuwsbericht van IFAB wijdt er geen verdere woorden aan.

Ik weet niet of ik heel hard moet lachen of huilen.

·

Non-descript gewauwel

De CEO van ABN AMRO, Kees van Dijkhuizen, heeft gedoetjes met tientallen managers uit de subtop.

Dat is natuurlijk vervelend voor de beste man, maar hij krijgt gelukkig genoeg ruimte in het FD om daarover z’n onvrede te uiten.

En dat vind ik hilarisch. Het gesprinkel met Engelse woorden, de daadkracht die hij daarmee uit probeert te stralen. De pareltjes zijn talrijk in dit stukje.

Zo, ga ik nu weer even op die duurzame journey nadenken over m’n purpose. Engagen met m’n klanten. En begin nu niet met bad faith! Want iedereen zegt het: you can speak hier in de bank. Andere meningen, I love it.

·

De eerlijke brommer

Deze sticker bestaat blijkbaar al heel lang, maar ik had ‘m nog nooit gezien. Tot ik vanochtend aan de voet van de Erasmusbrug voor rood licht stond te wachten.

Ik moest heel hard lachen. (Wat andere fietsers vast niet begrepen, maar dat maakt niks uit.)

Want het is waar.

·

Morele crisis

Een van de hoogtepunten van NRC Weekend is — elke week weer — de column over auto’s van Bas van Putten. Die eigenlijk helemaal niet over auto’s gaat, maar veel meer een sociologische bespiegeling is van de stand van de maatschappij. Of een inkijk biedt in zijn psyche.

Genieten.

·

Bouwen aan Sydney

Lego is altijd leuk. Maar het is extra leuk om iets van Lego te bouwen waar je net bent geweest. (En Mats heeft heel goed meegeholpen.)

·

Rapha. Ook in Sydney

In onze fietsgroep is er een nauwelijks stilzwijgende afspraak dat als er een Rapha store is, je daar langs moet. Dus dan doe ik dat.

·

Beter tien vogels in de lucht dan een die het op je muffin heeft voorzien

In Rotterdam word je lastig gevallen door duiven en meeuwen — ook wel zeeduiven genoemd. Maar als je in Sydney iets eet op straat, komen types als deze vogel ook even kijken.

Ik ben maar ergens anders gaan zitten.

·

Op tijd vertrekken, is ...

Ik moest om 11.40 uur vliegen en ik werd om 9.47 uur wakker. Ik heb een hotel wel eens rustiger verlaten, maar ik was op tijd.

·

Zo kun je het ook relativeren

Het Ikje op de achterpagina van NRC (next). Soms zelfbevlekkend, gelukkig veel vaker scherp observerend en — daardoor — heel grappig. Of, zoals nu, ultiem relativerend.

·

Idioot

ING-commissaris Henk Breukink vindt dat politici het maatschappelijk wantrouwen tegenover het bedrijfsleven voeden. Toen ik dit vanochtend las, werd ik even gek. Want als er iets het maatschappelijk wantrouwen tegenover het bedrijfsleven voedt, is dat het frauderende bedrijfsleven zélf.

Gelukkig prikken beide interviewers ook door deze quatsch heen en laten ze Henk niet met rust. Met als hoogtepunt de laatste vraag en het antwoord.

We willen weten hoe u uw rol ziet.

Daar wil ik het niet over hebben. Het gaat me om de andere kant van het verhaal.

Ja, Henk, dat snappen we. Maar die poging is dus — gelukkig — jammerlijk mislukt.

·

Regen

Ik haal nu voor de vierde dag op rij een nat pak. Da’s toch minder fijn dan dat ik het conceptueel vind. (‘Ach, een buitje. Word ik een beetje nat. Wat maakt dat nou uit?’ Nou, toch wel.)

·

Artikel 1 EVRM

Expats die het Europees Verdrag voor Rechten van de Mens (EVRM) aanhalen, ik word daar een beetje blij van. Ik twijfel dan namelijk direct aan de urgentie. Want hoeveel onrecht kun je een expat aandoen, waarvoor het EVRM — niet zomaar een verdrag — wordt aangeroepen? Mwah, dat valt best mee.

Gratis tip voor de expats: als je verwijst naar het EVRM, wees dan wat specifieker dan het containerartikel dat artikel 1 is. Of anders gezegd: gok er niet op dat mensen niet weten (of opzoeken) wat er in het EVRM staat. Dat doet meer recht aan het punt dat je wél hebt, namelijk dat het ontbreken van een transitieperiode niet netjes is.

·

Marathon

2.01.39. De tijd, de manier waarop. Wow.

·

Neus

Dat je met iemand zit te praten, en om onverklaarbare redenen vier keer per minuut de behoefte hebt om aan je neus te zitten. Dat heb ik. Ik snap er niks van.

·

Nooit grappig

Gisteren werd ik gebeld dat ik vandaag m’n auto bij de garage kon komen ophalen. De schade was klaar.

Alleen bleek dat vanochtend niet zo te zijn. En kan ik vanmiddag dus nog een keer. Dat is nooit grappig.

·

Sportieve kleding

Gekleed in een pak ben ik op weg naar de metro. Een man loopt me tegemoet, kijkt me lachend aan en zegt: ‘Trek toch iets sportief aan!’. Demonstratief wijst hij op z’n eigen — inderdaad sportieve — outfit.

Ik moet ook lachen. En vraag me de afgelopen tien minuten allerlei dingen af over kledingetiquette.

·

Tropical velvet

De seizoenstaart bij Dudok is Tropical velvet. Dat-ie zo tropisch zou zijn, zag ik niet aankomen. (Maar hij was wel lekker.)

·

Sinterklaas

Het is eind augustus en Mats is al helemaal into Sinterklaasliedjes (en -video’s op YouTube).
Het worden drie lange maanden…

·

Loodgieters

Dijkshoorn — in bloedvorm — vindt iets van Eric Wiebes. (Waarschijnlijk heeft Wiebes iets gezegd tijdens Zomergasten. Maar dat kijk ik eigenlijk nooit. Of gewoon nooit.)

·

Pretty in Pink

Dus ja, ik heb Pretty in Pink af zitten kijken. Sue me.

·

Update

Deze website draait nu op de laatste versie van Textpattern. Altijd even zweten met dat updaten, want ik doe het te weinig. Maar net als altijd ging het gladjes. Dus waar ik me dan druk over maak…

·

Niezen

De vrouw naast me in de trein niest volledig geluidloos, alsof ze in een vacuüm zit. Ze doet wel netjes haar hand voor de mond.

·

Een echte test

Probeer ik een artikel aan te passen, wil Textpattern even niet meewerken. Dus test ik het nu even met een nieuw artikel.

Die het dus wel doet. En het aanpassen nog steeds niet.

Maar het lag aan de browser. Zo, soort van opgelost.

·

Hardlopers

Ik denk dat hardlopers de nieuwe wielrenners zijn. Drie dik over de dijk lopen, en als vanzelf verwachten dat ik wel opzij zal gaan.

Later zal waarschijnlijk blijken dat veel wielrenners zijn gaan hardlopen in het afgelopen jaar.

·

Sniffer

Er zit een sniffer naast me in de metro. En ze kucht alsof er net een snoepje verkeerd is geschoten. Ik kan zonder dat soort geluiden.

·

Gelegenheidsvegetariër

Een ingezonden brief in nrc.next van vandaag begint met een fascinerende zin: ‘In principe ben ik een gelegenheidsvegetariër, toch vraag ik mij af waarom in de kookrubriek de dieren, in dit geval een kalf, over de tafel vliegen.’

De auteur eet blijkbaar alleen geen vlees als er echt, maar dan ook echt geen vlees is.

·

Vuurwerk

Minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus (CDA) en staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat (D66) willen een verbod op werpbaar knalvuurwerk. VVD-Kamerlid Ziengs is niet enthousiast en komt — naast dat het belangrijker is om illegaal vuurwerk aan te pakken — met een briljant argument: een verbod op rotjes is moeilijk te handhaven in de praktijk.

He Ziengs, weet je wat ook moeilijk te handhaven is in de praktijk? Fietsen door rood licht.

·

Ideetje

Korrels hagelslag die niet rond zijn, maar vierkant. Zodat ze niet alle kanten oprollen als ik de restanten van het ontbijt van m’n zoons opveeg. Ik zou zo’n pak hagelslag direct kopen.

·

Test

Dit is een test of alles het doet. Je wilt tenslotte op de goede manier met de coole jongens meedoen.

·